Тијанија

Видимо се у Тииииијааању…

К у п а л о

Поставите коментар

Извор: http://www.objave.com

Аутор. Зорана Лутовац

goddess-kupala

Ово је једна од четири главне тачке у годишњем циклусу – летња дугодневница. У то време, сунце се издиже изнад свега на земљи и пружа своју најврелију и горућу светлост. То је кулминација односа Сунца и Земље. Народ за тај дан каже да «сунце на небу три пута поскочи» од радости.

Шта се дешава у природи у том периоду?

Људи су склони објашњавању универзума кроз своје, људске слике и примере, и ту нема изузетака. Однос Сунца и Земље је увек однос између Светла, односно јарког, активног принципа света, мушког (Огањ и Ветар), и Таме, то јест женског принципа, који представља све што је тајно, спокојно, хладно, као и Земља, оплођена водом.

Однос међу људима увек одражавају исте те појаве и процеси, који су својствени природи која нас је родила. Врхунац односа мушкарца и жене завршава се оплодњом, порођајем и рођењем новог живота. Управо то се дешава између Земље и Сунца у ноћи Купала – оплодња Земље јарком силом Сунца, чији плодови носе продужетак живота овом свету.

Тајанствен (мистериозан) део, је као позоришна представа у природи, и представља најважнији мислени део сваког светковања. То одражава човека, или објашњава шта и зашто се дешава у то време, када концентрација сакралне Силе достигне своју границу и претвара се у следеће природно стање. Учесници који обављају улоге природних сила, растварају се у природи, испуњавајући се њеним благом, стају под њен природан ритам дисања, и долазе у природни склад.

Основни симболи сакралне тајне светковине Купало:

• Јарило – добри младић, окрепљујуће Сунце пролећа
• Бреза – дрво Марене, симбол женског принципа
• Жртвеник – врата из света бића у свет не-бића
• Колац купалске ватре – најважнији симбол, представља највећу небеску силу, који оплођује Мајку Земљу својом горућом силом
• Коло – стални симбол свих светковина који славе врхунске тачке у односу Земље и Сунца. Коло представља и саму годину (Сварогово коло), и Сунце које кружи по небу заједно са кружењем године
• Врач – сведок у свету Јава, весник догађаја
• Жалобнице – које би требало да прогласе тугу за Пролећем које одлази
• Младићи – руке и ноге Јарилине божанске моћи, његова војска на земљи
• Девојке – руке и ноге божанске моћи Марене, које вечно чувају темељ родне земље
• Венци – симболи круга живота

Елементи обреда

Брак Јарила и Брезе

Док девојке играју коло око Брезе, украшене као невеста, и певају купалске и заручне песме, младићи припремају пратњу Јарили к невести.

Мора се, наравно, обратити посебна пажња на чињеницу да обреди за Купало почињу са удварањима и браковима, те су залудне критике да је «Купало празник распуштености и разврата», потпуно нетачне.

Такође, потребно је напоменути, да се Јарило припрема раније, у виду велике лутке ткане од јаких, високих трава, најбоље оних које имају класје жита.

Када је подршка Јарилу готова, поворка креће у потрагу за невестом.

Нашавши Брезу, сазнавши да се млади воле, Јарила наслањају на Брезу на неко време, венчавају се, али на крају га силе исуше и он пада.

Опроштај од прошлог

За болесног Јарила зове се лекар. Долази шаљиви врач. Слуша, испитује. Закључује да је «пацијент» више мртав него жив. Жене започињу плач, а мушкарци носе Јарила, који је дао своју сакралну моћ за оплодњу Земље, на жртвенику. Следи опроштај с Пролећем (Весном), она одлази и препушта место новоме.

Али, када је огањ јарке силе усахнуо, онда и женско мора женским стопама напустити светковање. Међутим, жене нису тако брзе у променама, као мушкарци-војници, оне не желе да пређу из старог стања – из девица, у ново – у жене. И овде опет, мушка јарост мора припомоћи Природи по Законима Кола. Почиње освајање Брезе.

У том тренутку, девојке штите свој тајни свет, а задатак младића је да одоле њиховој ревности и отпору. Они морају присвојити од девојака Брезу.

Напад младића на девојке, то јест, заштитнице украшеног стабла, обавезно се јавља у три фазе. Словенској традицији је, уопште, својствено тројство – сваки догађај мора да се догоди у три света: у Праву, у Јаву и у Наву – тек тада ће оно бити право, постигнуто. Трећи пут, младићи освајају Брезу и носе је к реци. Јарило је отишао уз ватру (мушки елеменат), а Бреза одлази уз воду (женски елеменат).

Потапањем Брезе у воду, достигнута је победа над прошлим, над оним што је било. Радујући се томе, младеж руши сва друштвена правила: младићи бацају девојке у реку, а девојке вуку младиће за собом. Важно је да све девојке изађу на обалу не само живе, већ и здраве, јер је Купало светковина која одобрава живот и здравље, а не жртву. Купалска вода има магијску снагу телесног освежавања и лечења, па се зато на Ивањдан купају људи и животиње, да би се опрале болести и свако зло те их река однела.

Купалски Огањ

Срце Купалца, главног огња купалске ноћи, јесте високи-превисоки колац, украшен венцем од гранчица, који се налази на самом његовом врху. Тај колац је и сам елеменат, којим се јарост небеска излила у Земљу. Управо због тога, кола и песме око њега, у време светковине, имају посебан значај.

Кола, углавном, у мистичним традицијама служе да затегну и усмере енергију; песме, које пева хор, је медитативна пракса за изградњу хармоније, јединства у групи, која усмерава ту енергију.

Коло око огња, мора да се води све док огњена јарост не захвати венац на врху коца. Тај јарки тренутак светковања постаје моћан расплет целог догађаја. Што су искреније људи водили коло, то су емоционалније доживљавали тренутак изгарања венца, тренутак остварења, и заправо доживљавали емоционални врхунац, осећају праву радост достигнућа, и увереност у плодотворно разрешење свих својих намера.

Котрљање точка (кола)

Завршни део светковања јесте котрљање горућег точка са горе у воду. Овај елемнат мистерије, усмерен је само на будућност.

Подсетимо да је ова ноћ – тачка највећег успона Сунца, које се потом котрља надоле, па се тако и горући точак котрља доле, где теку тамне и хладне воде, које хране ново зрно.

Горуће коло тоне у реци. Јаросни огањ се ставља у други план, а Мајка Земља у том тренутку долази до изражаја. Препуна је водама-соковима који ће потећи по свему живоме, побољшавајући жетву и род плодова.

Прорицање и цвет папрати

У преосталим тамним часовима ноћи, људи иду к реци са венцима и свећама, питајући о својој будућности, док их пуштају низ воду – куда и како ће поток живота понети пламен њиховог светла у овом тамном свету под звездама.

Заљубљени парови, такође, иду у потрагу за цветом папрати, који ће оном ко га нађе, донети велику срећу. Нађи цвет папрати која никад не цвета, и он ће ти показати пут ка закопаном благу. Заправо, само проналажење цвета папрати може донети срећу, пошто је опште познато да папрат не цвета. Верује се, да онај ко у купалску ноћ види његову боју, тај види изнад предела нашег света-Јава, томе су Богови открили своју тајну.

Остатак ноћи свако проводи по својој жељи. Многи скачу преко ватре, боре се у шаљивим бојевима, показивајући своје јунаштво, гађају у мету, одмеравају снаге. Неко пева поред ватре, а неко шета до саме зоре, дочекујући нови дан. Запали велику ватру и прескочи је да се очистиш од свега лошег.

А они, који желе, могу поћи на спавање, ризикујући да пропусте прву најчистију светлост.

Узгред, још један обичај о коме до сад није било речи – купање у зору, с првим зрацима. Ово симболизује умивање човека уједно и ватром и водом. Посебно је драгоцено уваљати се у зору по роси, која се појавила из земље након те магичне ноћи.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.