Тијанија

Видимо се у Тииииијааању…

Карма на метафизичкој основи

Поставите коментар

Извор: Атма
Објавила Атма

Ведски мудраци су помно испитали карму до крајњих нивоа и описали на који начин она делује на човека. Оно што они заправе виде, посматрајући људско тело својим натприродним моћима, желатинаста је плазма која пулсира унутар суптилних тела особа. Сво семе прошлих дела људског бића и свака његова мисао, смештена је у ту плазму која га прати живот за животом.

Самскара и васана

Подстицај за деловање људског бића долази из онога што се у Ведама назива самскара (подсвесни и латентни утисци) и васана (жеље укорењене у психи на несвесном нивоу, али чија се снага такође свесно осећа). Свако људско биће рођено је с одређеном комбинацијом самскара и васана чија је прецизна природа одређена деловањем у пријашњим животима. Стварајући привлачност према неким стварима и одбојност према другим, самскаре и васане делују као покретачка сила наших делатности.

Свако дело ствара двоструко дејство. Оно оставља утисак у уму, а приликом смрти физичког тела се, као самскара, преноси у кармашају или неку врсту складишта у подсвести. Уколико учинимо одређену активност или дело у нашем животу, то ствара импресију у подсвесном делу ума (ћита). Тај утисак назива се самскара или тенденција. Што год особа види, чује, осети, мирише или куша, узрокује стварање самскаре. Дисање, мишљење, осећање и хтење остављају утиске који су практично неуништиви. Такве итиске можемо искоренити једино непрекидним самадхијем (стањем духовне екстазе), када је ум у потпуности апсорбован у духовне теме.

Дакле, можемо закључити како је човек начињен од самскаре. Самскаре су оно што нас поново и поново доводи у ову грубу физичку раван. Према ведском спису Веданта-сутри, оне су узрок узастопног рађања. У нашем уму самскаре преузимају облик огромних таласа који нас носе као унутарњи и спољашњи подстицаји. “Други кажу да се особа састоји од жеља. Оно што је његова жеља, то је његова воља; оно што је његова воља, то је оно што чини; оно што чини, то он достиже.” (Брихад-аранyака Упанишада)

Карма у мистичној визији

Ведски мудраци су помно испитали карму до крајњих нивоа и описали на који начин она делује на човека. Оно што они заправе виде, посматрајући људско тело својим натприродним моћима, желатинаста је плазма која пулсира унутар суптилних тела особа. Сво семе прошлих дела људског бића и свака његова мисао, смештена је у ту плазму која га прати живот за животом. У сваком од небројених живота које људско биће добија у складу са законима карме и реинкарнације, одређено се кармичко семе испушта у живчани систем с кодираним импулсима и тенденцијама, те на тај начин утиче на квалитет и ниво нашег садашњег живота.
Утицаји кармичког семена односе се на три сфере нашега живота:

1. ЂАТИ – породица и занимање
2. АЈУС – здравље и дужина живота
3. БХОГА – квалитет и ниво уживања живота.

Карма као универзална основа

Ведски мудраци сматрају карму једним од тридесет шест примарних еволутивних облика, који се у Ведама називају стручним термином татва (облик). Крећући се редом од парашакти, чисте свесности, до притхиви татве, земље, карма је осма по реду под називом нијати татва, што представља облик духовно-магнетне енергије. Та идентификација њеног магнетног квалитета главна је тачка за схваћање зашто се карма “враћа”, радије него “одлази”. Свака карма, или дело, ствара вибрацију, врло јасну осцилацију васану (или подсвесну тежњу) која наставља вибрирати у уму. Те васане магнетне су накупине подсвесних импресија. Тако на пример, добра дела привлаче добре реакције, а лоша привлаче лоше.
Свако дело, карма, наставља “привлачити” своју последицу све док она не буде “демагнетизована”. То “демагнетизовање” врши се на два начина.

  1.  Прво, уколико особа није спиритуалиста она добија одговарајућу реакцију на своје деловање.
  2. Друго, уколико особа практикује духовни живот, она уз помоћ духовне праксе може редуцирати или неутрализовати последице својих дела.

Испуњење карме

Начело које смо описали у пријашњем одељку познато је као закон карме. Све док је ум подложан законима карме, особа мора прихватати одређену врсту тела. Карма је скуп плодоносних делатности изведених у намери да се телу пружи удобност или неудобност. Споменимо један примјер. Недавно сам чуо једну причу о старцу који је на самрти замолио лекара да му продужи живот за још четири године како би могао да доврши своје нереализиране планове. Дакле, он је чак и у самом тренутку смрти мислио о испуњењу својих планова. На основу досадашњег знања, можемо закључити како је, напустивши своје тело, без сумње своје планове понио са собом у суптилном телу, састављеном од ума, интелигенције и ега, у следећи живот. Стога ће добити још једну прилику како би их могао испунити.

Универзални закон

Карма не постоји све док не постоји и биће које је ствара или осећа њене учинке. Карма је изравнање последица које потичу од узрока, после чега особа, на коју се та карма односи, доживљава бол или задовољство. Карма је постојана и непогрешива тенденција у свемиру која непрестано тежи изравнању. Обична световна особа не схвата делотворност изравнања посљедица властитог деловања због нужног изравнавања карме у својим различитим животним околностима, док је светој особи, мудрацу или јогију, такво изравнање очито и лако схватљиво. Дакле, не постоји неделотворност кармичког изравнања, већ њено “тајновито” деловање скривено од погледа особа које не поседују јасну духовну визију суптилних закона свемира. Обично се сматра да филозофија почиње тамо где наука завршава. У ствари, обе имају много заједничког јер обе трагају за вечном истином. Религија је вера, а филозофија нуди логично и научно објашњење нечије вере и управо стога оне се узајамно надопуњују. Једно не може постојати без другог. Сер Исак Њутн је истицао да за сваку акцију постоји једнака и супротна реакција. Исус је рекао: “Како сејеш, тако ћеш и жњети”.

За сваку последицу мора постојати узрок, и последица мора бити потпуно једнака узроку. То је једна од поставки Веданте. То је закон карме. Логика је то вечне правде, духовне и моралне равнотеже. Погрешно је посматрати тај састав с гледишта награђивања и кажњавања. Радије, треба га гледати као закон узрока и последице. Будући да је карма универзални закон враћања равнотеже, јасно је да се, све док сви резултати карме нису поништени, особа мора поновно рађати. Надаље, објашњено је у Ведама, што је, наравно, подржано и од стране познатих ведских теолога и филозофа, постојање рајских и паклених планета. Тако се објашњава да уколико особа нагомила велику залиху побожних дела рађа се у вишим сферама, на рајским планетима, и пребива тамо све док не истроши своју залиху побожних дела. Затим се поновно враћа на Земљу где наставља да ствара своју карму. Слично томе, грешна дела шаљу особу у ниже сфере, на паклене планете где она троши своју лошу карму. Већа количина добре карме је услов за одлазак на рајске планете, а већа количина лоше карме на паклене. У оба случаја особа се враћа на Земљу. Стога је лако схватљиво зашто се не исплати заплетати било у грешне, било у побожне делатности уколико су лишене трансценденције, будући да је њихов циљ још дубље заплитање у материјални живот и непрестано сељење по разним сферама материјалног свемира.

Морамо напоменути како душа само у људском облику ствара карму. Земља је матична Планета где се одвија такво стварање карме. Остали облици живота селе се аутоматски у више облике живота, од водених животиња, до гмизаваца и рептила, птица и животиња, све док не достигну људски облик. Из људског облика, на основу делатности које особа ствара (грешних или побожних), душа се заједно са суптилним телом сели у ниже или више облике живота. Након периода испаштања (нижи квалитет тела у нижим животним облицима, који су нижи од људског) на нижим Планетима или нижим условима живота, или периода уживања (виши облици живота) на вишим Планетима, душа се поновно враћа на земаљску Планету у људско обличје. Тако се циклус еволуције наставља све док се душа не покори законима природе и не постигне ниво духовног знања с којим може пронаћи излаз из круга самсаре, непрекидног рађања и умирања.

Крунослав Ђурђевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s