Тијанија

Видимо се у Тииииијааању…

Jiddu Krishnamurti: Слобода и Љубав

Поставите коментар

Извор: http://zarko-milenic.blogspot.com/

Jiddu Krishnamurti: Слобода и Љубав

Можда неко од вас не разуме у целости све оно што сам говорио о слободи; али упозоравам, врло је важно бити отворен новим идејама, то је нешто на што нисте навикли. Добро је видети шта је лепо, али ви морате такође уочавати ружне ствари у животу, морате бити спремни на све. Слично томе, морате бити отворени према стварима које можда сасвим не разумете, јер колико више мислите и удубљујете се у ствари које су можда тешке за вас, већа ће бити ваша способност да живите садржајно.

Кришнамурти

Кришнамурти

Не знам јесу ли неки од вас запазили, рано ујутро сунце на води. Како је светло чудесно њежно и како тамна вода плеше, с јутарњом звездом изнад дрвећа, једином звездом на небу. Јесте ли икад запазили нешто од тога? Или сте у послу, тако заузети дневном рутином, да сте заборавили или никад нисте упознали раскошну лепоту ове Планете – ове Планете на којој сви ми морамо живети? Све док ми називамо себе комунистима или капиталистима, хиндуистима или будистима, муслиманима или хришћанима, било да смо слепи, хроми, добри и сретни, ова Планета је наша. Разумете ли? Ово је наша Планета, не неког другог, то није само Планета богатих, она не припада само моћним властодржцима, елити ове Земље, већ је ово наша Планета, ваша и моја. Ви нисте нико и ништа, ви такође живите на овој Планети, и ви сви морате живети заједно. Ово је свет сиромашних као што је и богатих, неписмених као и учених, ово је наш свет и мислим како је веома важно осећати то и волети ову Планету, не само повремено у мирном јутру, већ сво време. Ми можемо осетити како је ово наш свет и волети га само када разумемо шта је слобода.

Нема ничега таквог као што је слобода у данашње време, ми не знамо шта то значи. Желели бисмо бити слободни но, ако сте запазили, сви – наставници, родитељи, адвокати, полицајци, војници, политичари, бизнисмени – чине нешто како би спречавали слободу. Бити слободан није само чинити што ти се свиђа или одбацити спољашње околности које вас спутавају, већ у целости разумети проблем зависности. Знате ли шта је зависност? Ви зависите од својих родитеља, зар не? Ви зависите од ваших наставника, зависите од кувара, од поштара, од човека који ће вам донети млеко и тако даље. Ова врста зависности се може лако разумети. Али постоји остале дубље врсте зависности које појединац мора разумети пре но што може бити слободан, зависност од другога, за своју срећу. Знате ли шта значи бити завистан од другога за своју срећу? То је не само физичка зависност од другога која врло обавезује, већ унутрашња, психолошка зависност од које проистиче такозвана срећа, када ви зависите од некога, на тај начин постајете роб. Ако сте и као одрасли, емотивно зависни од својих родитеља, или од своје жене или мужа, од гуруа (учитељ), од неке идеје, онда је то већ почетак ропства. Ви ово не разумете – иако већина нас, поготово док су млади, желе бити слободни.

Да бисмо били слободни морамо се супротставити свим унутрашњим зависностима, а не можемо се супротставити ако не схваћамо зашто смо зависни. Све док не схватимо и доиста одбацимо све унутрашње зависности, ми никад не можемо бити слободни, зато што једино у том схваћању може бити слободе. Али слобода је не само реакција. Знате ли шта је реакција? Ако ја кажем нешто што ће вас увредити, ако вас ословим неким ружним надимком и ви се на мене наљутите, то је реакција. Реакција рађа зависност, а независност је даљња реакција. Али слобода није реакција, и све док не схватимо реакцију и не превладамо је, ми никад нисмо слободни.

Знате ли шта значи волети некога? Знате ли шта значи волети неко стабло, или птицу, или кућног љубимца, тако да бринете о њему, храните га, негујете га, тако да вам не даје ништа заузврат, тако да вам не пружа сенку и да не зависи од вас? Већина вас не воли на такав начин, ми не знамо шта то значи, зато што је наша љубав увек повезана с тескобом, љубомором, страхом – што утиче да смо унутар себе зависни од другог, желимо бити вољени. Ми не само да волимо и остављамо, ми тражимо нешто заузврат и у том тражењу постајемо зависни.

Тако слобода и љубав иду заједно. Љубав није реакција. Ако ја волим тебе зато што ти волиш мене, то је само трговина, ствар купљена на тржници; то није љубав. Љубав није тражити нешто заузврат, није чак ни осећај да ви дајете нешто – то је једино таква љубав која може спознати слободу. Али, знате, ви нисте васпитавани за то. Ви сте образовани у математици, хемији, географији, историји, и ту је крај, зато ваши родитељи само брину како да вам помогну да добијете добар посао и да будете успешни у животу. Ако имају новца послат ће вас у иностранство, но, као и у осталом делу света, њихова сва намера је да постанете богати и да имате уважени положај у друштву; а како се више успињете то проузрокује више беде за друге, зато што вас то приморава да се такмичите, да будете немилосрдни. Зато родитељи шаљу своју децу у школе где постоји амбиција, такмичење, где уопште нема љубави и то је разлог што друштво, какво је наше, континуирано пропада, стално је у сукобу; иако политичари, судије, такозвана елита земље, говоре о миру, они не мисле на то.

Но ви и ја морамо разумети целокупни проблем слободе. Морамо открити за себе шта значи волети, јер ако не волимо ми никад не можемо бити замишљени, пажљиви, никад не можемо бити увиђавни. Знате ли шта значи бити увиђаван? Када видите камен на путу угаженом многим босим стопама, ви га склањате не зато што се то тражи од вас, већ што саосећате за другога – није важно ко је он и ви га можда никада нећете срести. Посадити дрво и неговати га, проматрати реку и уживати пуноћу наше Планете, запазити птицу раширених крила, видети лепоту тога лета, бити осетљив и отворен према овом чудесном процесу званом живот – за све то мора бити слободе; а да бисте били слободни морате волети. Без љубави нема слободе; без љубави слобода је само идеја која не вреди ничему. Дакле за оног ко разуме и одбацује унутрашњу зависност и ко према томе зна што је љубав, за њега може бити слободе, и то су они сами који ће створити нову цивилизацију, другачији свет.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s