Тијанија

Видимо се у Тииииијааању…

Славне Идијанске Поглавице

Поставите коментар

Извор: ВестиОнлајн
21. 03. 2010. 00:00х | Чедомир МИТРОВИЋ

Кад сасече последње дрво и исуши последњу реку, белац ће схватити да не може да једе паре.

Староседеоци Северне Америке грешком су добили име Индијанци јер су Европљани веровали да су стигли у Индију. Да иронија буде већа, колонизација не би ни успела да „дивљаци“ нису помогли досељеницима да преброде прву зиму. Америчке урођенике, којих је било око 10 милиона, белци су прогласили животињама водећи расправе да ли уопште имају душу! Рат досељеника и староседелаца је трајао све до краја 19. века, до када су били истребљени, побеђени или утопљени у нову америчку нацију. Иако их је данас мање од три милиона, њихов дух је преживео и дан-данас се препричавају победе последњих ратника који су покушали да сачувају начин живота свог народа.

1. ЛУДИ КОЊ (1840-1877)
Три жене уместо одликовања

crazyhorse_if

Најславнији индијански војсковођа поглавица Оглала Лакоте био је страх и трепет међу војницима америчке војске. Постао је прави герилац који је навлачио батаљона у кланце, често глумећи повреду или бег који би осилио војнике да појуре за њим. Још у младости се показао као вешт ратник. Док је био у лову, савезничко село је напао непријатељ. Успео је да га одбрани са шаком ратника заслуживши чак три жене! Тада је још био познат као Чаоха (У Дивљини), али његова способност војсковође ставила га је на чело уједињених племена, испунивши предсказање које је сам прорекао у визији још као младић. Америчка војска је претрпела серију губитака, сваки пут дотучени до ногу. Најпознатија победа је била над генералом Кастером.

2. ЏЕРОНИМО (1829-1909)
Лобања уместо пехара
dzeronimo_if

Познат као Гојале (Онај Који Зева), најпознатији је поглавица племена Апачи. Више од 30 година се успешно борио против мексичке и америчке војске. Кад је мексичка власт понудила паре за скалпове Апача, Џеронимо је отпочео сурове нападе. Иако ухапшен 1886. и смештен у резерват, доживео је 80 година. Чак је прешао на хришћанство, али су га због коцкања избацили из Цркве. Преживљавао је продајући разгледнице и сувенире. Харлин Џеронимо, директан потомак Џеронима, тужила је неславну организацију „Лобања и кости“ да су украли лобању и неколико костију из Џеронимове гробнице. Прича се да је међу члановима и Џорџ Буш, а да им лобања служи као пехар. Вође Апача су 2000. имале договор да поврате мошти великог ратника у размену за компромитујуће фотографије церемонија овог тајног друштва. На крају су добили лобању индијанског детета!

3. БИК КОЈИ СЕДИ (1831-1890)
Завршио у циркусу
bik-koji-sedi_if

У детињству се звао Слонхе (Спори), да би заслужио друго име као духовни вођа и поглавица Сијукса. У најславнијој бици индијанских ратова код Литл Биг Хорна победио је пуковника Кастера. Ипак су убрзо морали да побегну у Канаду. Бик Који Седи вратио се неколико година касније, добивши помиловање од америчке владе. Остатак живота је провео у циркусу Бафало Била, где је глумио себе за шаку долара и, како се прича, псовао посетиоце на свом језику. Убијен је у резервату када је влада покушала да га ухапси, верујући да је повезан с устаничким покретом Плес духова. Ипак је умро као ратник и убио 12 војника пре него што је погинуо. Две недеље касније амерички војници су код места Вундед Ни (Рањено Колено) попалили читава села Сијукса, побивши и жене и децу. То је био један од најокрутнијих покоља у историји Америке који је коначно угушио сваки отпор ратника.

4. ОНАЈ КОЈИ КОЦКА НА ДВА УЛОГА (1743-1807)
Дивљак с факултетом

tajendanega_if

Тајенденега (Онај који коцка на два улога) или Џозеф Брант, енглеска варијанта имена које је прихватио, био је најпознатији поглавица Мохока и свог времена. Прозвали су га монструмом због покоља досељеника на територији која је припадала његовом племену. Од 15. године борио се у француско-индијанском рату зарадивши сребрну медаљу за услугу од Британаца, који су тада заступали права Индијанаца. Чак је завршио факултет у Дартмуту где се оженио са белкињом. Дипломатски је користио неслогу између Француза и Британаца да осигура концесије за свој народ. Желео је да обезбеди миран и безболан прелазак из једне културе у другу. Није доживео да његовим сународницима буде забрањено да причају свој језик у школама где су присиљени да постану хришћани.

5. ТУПИ НОЖ (1820-1879)
Цело племе истребљено
tupi-noz_if

Тупи Нож је име које је добио као млад ратник кад је успео ножем да убије гризлија. Чејени су потицали из хладних и сувих предела Монтане и северне Дакоте, а сместили су их у резерват у равници где су владали влага и врелина. Нашли су се у пределима у којим су дивље животиње готово истребљене. Маларија је десетковала племе, а влада им је обезбеђивала само кости, и то недовољно. Једног дана Тупи Нож је одлучио да се врате у завичај, али су их успут опколили војници и спровели у тврђаву Робинсон. Мушкарци су бачени у затвор, а жене су држане у логору. Очајне Индијанке позвале су мушкарце да умру у борби јер је племе ионако умирало. Дотуриле су им нешто пушака и ножева. Борили су се док им је нестало муниције, а онда су устали и поносно погинули. Мајке су чак подизале своју децу у ваздух да би била убијена. Тако су изгинули Чејени.

6. МАЛА ВРАНА (1810-1863)
Скалп у музеју
mala-vrana_if

Поглавица Мала Врана био је познат као један од најбољих ловаца у свом племену. Веома млад је постао вођа племена, али је већ имао велико ратно искуство. Ипак, начинио је највећу грешку у животу као дипломата (мада је имао само 21 годину), кад је потписао споразум о уступању територије белцима. Мала Врана је већ неко време оптуживан за све несреће свог племена и надао се да ће повратити углед и бар део територије уколико их буде лично предводио у рату против белаца. У то време водио се грађански рат, па је борба била беспоштедна. Погинуо је у покушају да се ушуња у Сент Пол и са градоначелником Ремсијем склопи примирје. Тело поглавице, коме је наводно пушка опалила сама, идентификовано је захваљујући два пута поломљеној руци. Та рука и поглавичин скалп и данас се могу видети у збирци Историјског друштва Минесоте.

7. ЦРНИ ЈАСТРЕБ (1767 – 1838)
Кости на изложби
crni-jastreb_if

Убио је човека пре свог 15. рођендана. Када је напунио 18, већ је предводио више ратних похода. Иако није био син поглавице Саук племена, постао је вођа захваљујући способности да предводи ратнике. Његово племе је по закону имало право на територију у Илиноису, али су белци нису поштовали договор и наставили су да насељавају њихову земљу с прећутном подршком државе. Убрзо је плануо рат. Абрахам Линколн се прославио управо хапшењем Црног Јастреба, али тек после уједињеног подвига милиције Илиноиса , територијалне војске и речне морнарице. После његове смрти, мошти су украдене и постављене на изложби.

8. ЦРВЕНИ ОБЛАК (1822-1909)
Крвав траг белог човека
crveni-oblak_if

Као један од најуспешнијих индијанских војсковођа, Црвени Облак је предводио више од 2.000 Арапахо, Сијукс и Чејена. Рат који је трајао две године завршио се повлачењем америчке војске са Лакота територије (данашњи Вајоминг и Монтана). Црвени Облак их је потукао да су власти молиле за примирје уз обећање да ће се повући и да се никада неће вратити на њихову територију. Наравно, чим су се ратници вратили у села, договор је прекршен. Црвени Облак је отишао да преговара са генералом Грантом, али је морао да прихвати живот у резервату. Ипак, до краја живота се борио за права Индијанаца. Једном је рекао: „Када је бели човек дошао у моју земљу, оставио је иза себе крвав траг.“

9. КИНТПУАШ (1837-1873)
Убио америчког генерала
kintapus_if

Поглавица Модок племена на територији данашње Калифорније и Орегона, Кинтапуаш или, како је назван, Капетан Џек, користио је герилску тактику! Кад су протерани са своје земље и смештени у Кламат резерват, Капетан Џек је схватио да се његовом народу лоше пише и организовао је војни поход да поврати земљу својих предака. Кад се војска појавила 1872, Модок је предводио напад и изашао из битке без и једног изгубљеног ратника. На дан потписивања мирног споразума, белци су покушали да га преваре, међутим, Кинтпуаша је попут револвераша потегао пиштољ и устрелио генерала Канбија лично. У индијанским ратовима ово је био једини случај у коме је убијен генерал америчке војске.

10. АХАЈА (1710-1783)
Сто Шпанаца за вечна ловишта
ahaja-10_if

Ахаја, познат по надимку Чувар Крава, био је један од најратоборнијих вођа Индијанаца који је своју ратничку енергију усмерио на Шпанце који су тада владали Флоридом, његовом домовином. Као млади поглавица Семинола населио је Пејнс прерију богату стоком, тако зарадивши надимак. Још у детињству је доживео свирепост конквистадора која је распламсала његову мржњу. Толико их је презирао, да је прогласио убиство 100 Шпанаца као услов за улазак у вечна ловишта. На самрти је признао да је убио њих 86, молећи синове да убију још 15 у његово име и обезбеде му загробни живот.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.