Тијанија

Видимо се у Тииииијааању…

Doing Time – Doing Vipassana (Служим казну, радим Випасану)

Поставите коментар

Овај изузетан документарац води нас у највећем затвору у Индији, у месту Тихар, са капацитетом од 10.000 затвореника, од ситних лопова до тешких убица и злочинаца. Овај затвор је највише обезбеђен од свих затвора у Индији. Као и у већини затвору у свету, и у овом индијском примењивале су се репресивне мере према затвореницима и нехумани услови затворског живота, јер се све сводило на методи да се затвореницима утера страх од боравка у затвору када изаћу на слободу, па ће се они тако наводно ресоцијализовати у друштву и постати узорни грађани, јер знају шта их чека ако се врате у затвор.

Doing Time – Doing Vipassana
(Служим казну, радим Випасану)

Линк ка видео прилогу на: http://www.youtube.com/

Међутим, те методе су неуспешне, јер кад затвореници изаћу на слободу, они поново почињу да чине криминална дела која су и раније чинили, поново се враћају у затворе… и све тако у круг. Држава Индија је учинила корак даље, у циљу хуманијег и разумнијег третмана затвореника, да их истински ресоцијализује као људе, да више не чине криминал и злочине кад изађу из затвора, јер ће изаћи из затвора као нови љиди, са другачијим погледом на живот и своја недела. За тај посоа, индијска држава је као надлежног за тај затвот поставила своју службеницу Киран Беди, каризматичну ивентивну жену са позитивним и креативним ставом за реализацију ресоцијализације затворенике. За почетак, треба их третирати као људе, и у ту сврху она је одмах наредила побољшање услова живота и хуманијег третмана према затвореницима, и затим наредни одлучујући корак у смислу људске помоћи затвореницима да радом на себи сами себи помогну да постану бољи људи, да схвате своје грешке и недела, да је разлог у њима, па кад изаћу напоље у свакодневни живот, да постану бољи људи него што су раније били, да не чине недела, злочине и криминал.

Тај одлучујући корак је курс медитације. Киран Беди је организовала за затворенике десетодневне курсеве древне медитације „Випасана„, али прво је кроз те курсеве послала стражаре и чуваре у затвору, да и они радом на себи почну на другачији начин да доживљавају затворенике и свој посао.

Драматичне промене су се почеле дешавати, затвореници који су прошли корз курсеве Випасане пролазили су кроз катарзу трансформације своје личности, своје психе, постали су други људи, људи, који су плакали на раменима управника затвора, који им је, тапшајући их по раменима, давао подршку и своју саосећајну радост што су се променили.

Будући да је документарац на енглеском језику, са овог линка можете пратити исти документарац са италијанском нарацијом и преводом на србски преко „сс“ опције Ју Тјуб плејера, која са налази на десној усправној ивици плејера, али кад видео прилог са тог сајта скинете на компјутеру, превода нема, јер је титл другачијег кода него стандардни, и уобичајени плејери за гледање видео прилога га не препознају. Међутим, постоји решење, са овог сајта за титлове, скините стандардни титл за овај филм, а овај документарац са нарацијом на енглеском скините на копмјутеру. После само убаците титл у плејер којег користите, и документарац ћете гледати на србском језику.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.