Тијанија

Видимо се у Тииииијааању…

Маслачак: Лековита својства

Оставите коментар

Извор: http://www.kodren.com/

Пише: Ј. М.

Маслачак није тешко пронаћи на нашим просторима па би зато и вредело знати његова лековита својства. Маслачак као лек први пут се спомиње у записима арапских лекара у десетом и једанаестом веку. Ова биљка се данас у многим крајевима света употребљава за исхрану и лечење. Цела биљка је јестива (корен, стабљика, листови и цвет), тако да има пуно народних рецепата на чијем списку се налазе неки делови маслачка.

maslacak

Корен маслачка се у великој мери користи у Азији а ова биљке се узгаја у Индији као лек за јетру (дисфункција јетре, цироза, хепатитис и слично). Осим тога маслачак се употребљава за лечење инфекција, вируса, отеклина, задржавање воде у организму. Многа истраживања су показала да маслачак стимулише проток жучи и да има благи диуретички ефекат. Ова биљка прочишћава мокраћне путеве па има благотворно дејство на бешику и бубрrege.

Многи савремени лекари данас препоручују маслачак за детоксикацију јетре посебно код употребе синтетичких лекова. Маслачак смањује ниво холестерола у крви, подстиче апетит и варење хране. Листови маслачка садрзе А, Ц, Д и витамине Б комплекса, затим гвожђе, магнезијум, цинк, калијум, калцијум, манган, бакар… Због бројних храњивих материја које у себи садржи, лишће маслачка се обично препоручује као додатак исхрани за труднице и жене у постменопаузи, најчешће у облику салате. Салата од листова маслачка је укуснија уколико се прави пре цветања биљке јер касније листови могу добити горак укус.

Свеже стабљике маслачка могу чак растворити камен у жучи, регулишу метаболизам, прочишћавају крв, желудац. Народна медицина препоручује стабљике маслачка као помоћно средство за лечење шећерне болести. Од свежих цветова маслачка прави се сируп или мед против кашља, и маст која се измедју осталог употребљава за лечење хемороида.

Чај од корена маслачка вековима уназад употребљавао се за негу лица и испирање очију.

Биљка маслачак је веома драгоцени дар природе, може се наћи на готово свим ливадама, цвета у априлу и мају, листови се беру пре цветања биљке, стабљике у време цветања а корен у пролеће и јесен. Пошто се зна да је цела биљка јестива и лековита у пролеће се цела и може употребљавати као салата.

Иако фармацеути признају само лековитост корена маслачка (Taraxacum officinale), травари тврде да лековите особине имају сви делови биљке и да је овај весник пролећа „медицинско чудо“ и „еликсир живота“.

Као лек први пут се помиње у записима арапских лекара у 10. и 11. веку, а данас се у многим крајевима света, осим за лечење, користи и у исхрани будући да су корен, стабљика, листови и цвет јестиви.

Маслачак је распрострањена биљка, а најчешће расте на влажним ливадама, поред путева и око насеља. Цела биљка је горка јер садржи много белог млечног сока (латекс) који има највише лековитих састојака. Корен извађен у пролеће, пре цветања, или у касну јесен, осим горких материја, садржи ензиме, етарско уље, смоле, масне киселине, шећере и много инулина (у јесен до 40 одсто). Листови садрже витамине А, Ц, Д и Б групе, а од минерала гвожђе, магнезијум, цинк, калијум, калцијум, манган, бакар…
Због бројних хранљивих материја листови маслачка, најбоље у салати, препоручују се као додатак исхрани трудницама и женама у постменопаузи. Салата од ових листова цењена је као прва витаминска после дуготрајне зимске, једноличне хране. Укуснија је ако се за припрему користе листови убрани пре цветања јер касније постају горки.

Када је реч о маслачку као леку, познато је да корен поспешује апетит и варење, док лист подстиче рад бубрега и мокрење. Маслачак се, такође, користи за лечење жучи и јетре, чисти крв, снижава повишен ниво холестерола у крви, подстиче прокрвљеност унутрашњих органа, помаже избацивање штетних материја, даје додатну енергију телу па одстрањује поспаност и умор. Осим тога, употребљава се и за лечење вирусних и бактеријских инфекција и ублажавање отока, као и против задржавања воде у организму. Одличан је борац против сувишних килограма и дарује леп тен. Лекари препоручују маслачак за детоксикасију јетре после терапије неким лековима, као и у исхрани пацијената који иду на зрачења и хемиотерапију.
maslacak-1

Народна медицина препоручује стабљике маслачка као одлично помоћно средство за лечење шећерне болести. Травари тврде да је крајем априла и почетком маја, када је у пуном цвату, за сваког дијабетичара време да почне четворонедељно снижавање шећера у крви. Стабљику би требало брати са цветом, опрати, и тек после прања откинути цвет. Показало се да, кажу травари, ако дијабетичар једе 10 до 15 стабљика маслачка дневно може потпуно да нормализује шећер.
Због хранљивих и лековитих особина, маслачак би требало да се користи од пролећа до јесени, а ми вам нудимо неколико рецепата за лековите препарате које су препоручивали академик Јован Туцаков и Васа Пелагић.

РЕЦЕПТИ

Против дијабетеса
- 20 г корена маслачка
- 20 г цветова маслачка
- 20 г листова боровнице
- 20 г махуна пасуља
- 20 г ждраљевине

Са пола литра хладне воде прелијте три кашике мешавине и поклопите. После 12 сати, загревајте на тихој ватри и, кад прокључа, кувајте пет минута. Склоните са рингле и поклопите. Охлађен чај процедите и три пута дневно, пола сата пре јела попијте по чашу чаја.

Угасите упалу бешике
- осушени листови маслачка
- 2 дл воде
Кашичицу уситњених листова прелијте врелом водом, поклопите и после 10-15 минута процедите. Пијте по шољу чаја три пута дневно, три месеца. Потом паузирајте 30 дана, па наставите.
НАПОМЕНА: Да би чај помогао потребно је да га пијете два пута по три месеца.

„Истопите“ камен у жучи
- 3-5 г маслачковог корена
- 2 дл воде
Топлој води додајте осушен и уситњен корен маслачка, ставите посуду на тиху ватру и загревајте. Кад проври кувајте 10 минута, процедите и пијте две до три шоље дневно пола сата пре јела.
НАПОМЕНА: Овај чај помаже и против малокрвности, гихта и реуме.

Олакшајте мокрење
- 30 г маслачка
- 30 г раставића
- 30 г ситнице
- 10 г кукурузне свиле
Са пола литра кључале воде прелијте три кашике мешавине и поклопите. После два сата процедите и сваки други сат узимајте по кашику чаја.

Мед од цветова
- 300 цветова маслачка
- 3 лимуна
- 2,5 л воде
- 2,5 кг шећер
У воду сипајте цветове и лимунов сок и кувајте на тихој ватри два и по сата. Смесу, потом, процедите кроз трослојну газу, додајте шећер и поновно кувајте око два сата. Топао „мед“ сипајте у тегле и одмах затворите. Узимајте на таште по једну кашичицу.

Сируп за апетит
- 3-4 шаке цветова маслачка
- 2 л воде
- 1,5 кг шећера
- 2 лимуна
Свеже цветове прелијте врелом водом, прокувајте и процедите. Потом додајте шећер и лимунов сок, па кувајте на тихој ватри док смеса не добије густину сирупа. Узимајте по кашику пре јела.
НАПОМЕНА: Сируп је одличан за чишћење организма, регулисање варења и „отварање“ апетита.

Шарена салата
- млади листови маслачка
- 2 ротквице
- шака ораха
- маслиново уље
- јабуково сирће
- со
Листове оперите у хладној води, „исцепкајте“ и ставите у посуду. Додајте ротквице исецкане на колутове, сецкане орахе, со, маслиново уље, јабуково сирће и промешајте.
НАПОМЕНА: Салата се препоручује против малокрвности.

About these ads

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Прати

Добијте сваки нови чланак достављен у ваше поштанско сандуче.